Предимствата на боросиликатното стъкло

Предимствата на боросиликатното стъкло

Често получаваме запитвания от наши клиенти относно това какво точно представлява боросиликатното стъкло, от което са изработени бутилките за вода RETAP и защо то е по-скъпо от обикновеното. Тази статия ще отговори на всичките ви въпроси и ще ви помогне да направите информиран избор преди да пристъпите към покупка.

Боросиликатното стъкло е откритие на немския стъклар Фридрих Ото Шот. Той започва да го произвежда в немският град Йена в края на 19-ти век. Този вид стъкло съдържа основно два химични елемента - около 12-13% борен триоксид и 80% силициев диоксид. Те са безвредни за здравето и околната среда, но придават на стъклото специални свойства.

Боросиликатното стъкло е по-трудно за производство от обикновеното и изисква много по-висока температура и специална технология. Това е една от причините то да се произвежда само на няколко места в Европа и цената му да е по-висока. Боросиликатното стъкло е по-пластично от обикновеното, което го прави подходящо за изработка на съдове с много по-сложна форма.

Този материал има цели 10 предимства, които правят продуктите Retap много по-търсени и предпочитани, в сравнение с обикновените бутилки, чаши и гарафи:

 

1. Термоустойчивост

Боросиликатното стъкло е известно с това, че има много нисък коефициент на топлинно разширение (около 3 пъти по-малък, в сравнение с този на обикновеното). Поради тази причина то е доста устойчиво на термичен шок и няма да се счупи, дори при екстремни температурни промени. Продуктите, изработени от този материал, могат без проблем да съхраняват много студени или топли напитки, както и да бъдат слагани в хладилник, микровълнова печка или миялна машина.

 

2. Химична устойчивост

Боросиликатното стъкло е известно със своята висока химична устойчивост. Тя свежда до минимум миграцията на натриеви йони от стъклената матрица. Каквато и течност да сложите в бутилката, материалът няма да взаимодейства с нея и да промени по някакъв начин вкуса и аромата ѝ, нито пък ще отделя някакви вредни за здравето вещества. Това е една от причините този вид стъкло да се използва за съхранение на лекарства и направата на ампули, лабораторни колби и епруветки и т.н. То се използва и за изработката на някои скъпи марки чаши за вино и друга кухненска посуда. Можете да го срещнете в някои от най-елитните винарни изби и ресторанти в света.

Боросиликатното стъкло има толкова добра химична устойчивост, че се използва и за съхранение на радиоактивни отпадъци. Този процес се нарича витрификация.

 

3. Издръжливост

Що се отнася до здравината, този вид стъкло е по-твърдо, по-здраво и по-издръжливо от обикновеното. Според ска̀лата за твърдост на Моос (където тебеширът е с твърдост 1, а диамантът с 10) боросиликатът е категоризиран като 7.5. Обикновеното стъкло е с твърдост около 5.7 до 6.

Това означава, че боросиликатът е по-устойчив на удар. Ако изтървете бутилка от такъв материал на земята, има голям шанс тя да остане непокътната. Разбира се това зависи до голяма степен от височината от която пада, както и от повърхността на пода. Ако все пак това се случи, боросиликатното стъкло се чупи на по-големи парчета, вместо да се раздроби на хиляди миниатюрни стъкълца, които са невидими за окото, но могат да ви порежат или да се забият под кожата.

Боросиликатът е и по-устойчив на драскотини. Обикновеното стъкло е по-меко, което го прави по-лесно за рязане (например за прозорци и т.н.), но пък и е по-предразположено към получаване на драскотини. Ако се грижите добре за своята бутилка Retap, тя може да ви служи години наред без да загуби перфектния си външен вид и свойствата си.

 

бутилка от боросиликатно стъкло

 

4. Лекота

Боросиликатното стъкло има по-малка плътност (2.23 гр/см3), което го прави и по-леко от обикновеното. Това се дължи на по-ниската атомна маса на бора. Една бутилка Retap с вместимост 500 мл тежи едва 210 грама. Това е значително по-леко от обикновено стъклено изделие със същата вместимост.

 

5. Добър външен вид

Каквото и да си говорим, трудно може да се отрече, че стъклото изглежда много по-добре от каквато и да е пластмаса. То е прозрачно, елегантно и създава усещане за лекота и чистота. Предметите, изработени от стъкло излъчват лукс и елегантност. Те са по-скъпи от пластмасовите им алернативи и това определено си личи.

 

6. По-полезно е за вашето здраве

Боросиликатното стъкло е устойчиво на химикали и киселинно разграждане, както и на високи температурни амплитуди. Можете без проблем да го поставяте в микровълнова или миялна машина и да съхранявате в него горещи или студени напитки, както и да го оставяте дълго време под палещите лъчи на слънцето. Няма да ви се наложи да се притеснявате, че бутилката ще се нагрее и ще започне да изпуска вредни токсини във водата ви. Това за съжаление е често срещан проблем при пластмасовите бутилки и някои от по-евтините им алтернативи от неръждаема стомана.

 

7. Щади природата

Пластмасовите бутилки са ужасно вредни за околната среда. Основната суровина за тяхното производство е нефт. Освен това, благодарение на безотговорното отношение на хората, много малка част от тях се рециклира. Останалото обикновено се озовава в сметищата, езерата и океаните. В световен мащаб едва 9 % от пластмасовите продукти биват рециклирани. Дори и тогава, процесът по преработката им е доста трудоемък и е свързан с отделянето на огромни количества въглероден диоксид.

За разлика от пластмасата, боросиликатното стъкло се произвежда от материали, които се срещат често в природата. Те са много по-лесни за придобиване от нефта и отпечатъкът, който това оставя върху природата, е много по-малък. Ако се грижите добре за нея, една бутилка от такъв материал може да ви служи доста дълго време.

Боросиликатното стъкло ви дава всички предимства на обикновеното, но без никакви недостатъци! От екологична гледна точка то е истинско откритие – достатъчно издръжливо е, за да се конкурира до известна степен с пластмасовите бутилки, а в същото време не съдържа никакви вредни токсини от рода на фталати, олово и BPA.

 

пластмасовите бутилки са вредни за околната среда

 

8. Запазва вкуса по-добре

Случвало ли ви се е да отпиете от пластмасова или стоманена бутилка и да усетите вкуса им, примесен с този на водата ви? Той се просмуква в нея, защото и пластмасата и стоманата имат свойството да отделят частици от себе си, които се разтварят във водата. Това не само предизвиква неприятен вкус при отпиване, но и е вредно за вашето здраве.

Стъклото е инертен материал. Това означава, че няма никакво взаимодействие или обмен на йони между течността в бутилката и боросиликатното стъкло. Поради тази причина не настъпват и промени във вкуса и аромата на течността, след като е престояла в такава бутилка. Затова вкусът когато пиете от стъклена бутилка е много по-добър.

 

стъклена бутилка за вода

 

9. Напълно прозрачно е

За разлика от металните или тези, които са изработени от разноцветни пластмаси, стъклените бутилки са прозрачни. Това ви позволява лесно да виждате какво става вътре в тях. Така ще знаете дали бутилката ви е наистина добре измита и дали няма нещо полепнало по стените и дъното. По този начин ще можете винаги да я поддържате идеално чиста.

 

10. По лесно е за почистване

Някои материали са трудни за почистване – те са порести, ръждясват, не могат да се стерилизират на висока температура или пък с времето придобиват характерна неприятна миризма. Боросиликатното стъкло обаче не е един от тях. Неговата повърхност не е пореста и не задържа мръсотии и бактерии. С времето тя не пожълтява, не омеква, не се уврежда от почистващите препарати и няма как да ръждяса.

Ако се отнасяте внимателно към стъклените си чаши и бутилки, те могат да издържат с години и буквално да се предават от поколение на поколение. В сравнение с пластмасовите им алтернативи това е много по-щадящ за природата материал. Вашият избор би бил от огромно значение за опазването на и без това замърсената ни планета. Всяка стъпка в правилната посока, колкото и малка да ви се струва, в дългосрочен план оказва голямо влияние и никак не е за подценяване. С действията си можете да допринесете за една позитивна и така необходима промяна в начина ни на живот.

Малките стъпки понякога водят до велики промени. Във времена като днешните, когато пазарът предлага хиляди алтернативи, ползването на пластмасови бутилки за еднократна употреба е меко казано безотговорен избор.

Ако и вие сте от хората, които предпочитат да инвестират в качество, а не в количество, то продуктите на датския бранд Retap биха били отличен избор за вас. Разгледайте пълния им асортимент като кликнете ТУК.

 

Vanilla.bg Публикувано от Vanilla.bg

0 Коментари към "Предимствата на боросиликатното стъкло"

Напиши коментар

Име:


Въведете кода в полето по-долу:

Коментар:
Забележка: HTML не се потдържа!

ЕВТИНА ДОСТАВКА

до 5.50 лв за цялата страна

Евтина доставка - максимум 5.50 лв до офис на куриер или до адрес, без значение от теглото на пратката.

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

×

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

0884 58 68 50

РАБОТНО ВРЕМЕ:

×

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник-Петък /09:00-17:00/

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

×

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×

БЪРЗА ДОСТАВКА

С КУРИЕР ПО ИЗБОР НА КЛИЕНТА

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

×

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

ПОДБРАНИ С ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

×

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×