Как да си направим благодарствен дневник (Gratitude Journal)

Как да си направим благодарствен дневник (Gratitude Journal)

Понятието Gratitude Journal (т.нар. Благодарствен дневник) не е много познато в България. Като цяло благодарствените практики не са съществена част от нашата култура и народопсихология. Може би това е и една от причините българите редовно да оглавяваме класациите за най-нещастни и неудовлетворени нации, въпреки че по света има значително по-бедни и неуредени държави от нашата.

Затова не е зле да се научим как да бъдем благодарни и да оценяваме всичко, което ни заобикаля в момента. За колкото нещастни и онеправдани да се смятаме, истината е, че на Земята има още милиони хора, които са в по-лоша ситуация от нашата. Ако сме живи, ако имаме храна, вода, глътка свеж въздух, ако сме достатъчно облагодетелствани да имаме компютър и достъп до интернет, за да четем настоящата статия, то това си е истинска благословия. И единствената причина, поради която не се чувстваме благодарни за нея, е че не се фокусираме върху хубавите неща, а постоянно мислим за негативите и това, което ни липсва.

Човешкият мозък е така устроен, че за нас е много по-лесно да забелязваме проблемите. Той има склонността непрекъснато да търси какво ни липсва и от какво сме лишени, кое не е достатъчно добре в сравнение с положението на околните. Затова е хубаво съзнателно да си създадем ежедневни ритуали, които да ни помогнат неусетно да преместим този фокус върху позитивните неща. Тези, които ни карат да се чувстваме добре и ни дават сили да продължим напред. Самият Айнщайн е казал: „Има два начина да изживееш живота си – единият е да мислиш, че чудеса не съществуват. Другият е да избереш да вярваш, че всичко около теб е чудо.“

Ние самите сме чудо. Хората и природата около нас също. Любимата ни гледка е чудо. Самият факт, че в момента сме живи и имаме възможност да четем тази статия е едно своеобразно чудо. Това, че можем да си поемем въздух или имаме достъп до чиста вода също е едно от чудесата на живота, на което не всеки има възможност да се радва, но почти всички го забравяме и предпочитаме да изпадаме в самосъжалителни състояния при всяка появила се трудност.

Още от праисторически времена основната задача на нашия мозък е да ни помага да оцелеем. Затова той е така програмиран, че да сканира околната среда и да забелязва или предвижда всички възможни опасности, проблеми и негативни ситуации още преди те дори да са възникнали. Това е естествен инстинкт. Проучвания показват, че средно на ден през главата ни минават около 60 000 мисли. 80% от тях обаче са предимно негативни. Но в днешно време, когато не ни дебнат гладни саблезъби тигри на всяка крачка и не умираме от глад, непрестанното фокусиране върху негативните неща и проблемите може по-скоро да ни изиграе лоша шега, отколкото да ни помогне да ги преодолеем.

Един от хубавите ежедневни ритуали, които оказват много добро влияние върху нашата психика, е воденето на благодарствен дневник. Това се отразява благотворно върху усещането ни за вътрешно щастие, позитивната ни нагласа към живота и като цяло върху поведението ни. А както знаем, позитивното мислене неминуемо привлича добрите неща към нас.

луксозен тефтер Floral Fusion

Снимка: Hunt On Photos Studio

Това, върху което се фокусираме, е това което умножаваме около нас. Ако постоянно забелязваме само негативните неща и проблемите, те ще продължат да ни заливат отвсякъде. Но ако вместо това се фокусираме върху търсенето на възможности, ще започнем да ги забелязваме все по-често, навсякъде около нас.

Ако все още не вярвате, ви предлагаме да направите следния експеримент: огледайте се около вас и се опитайте за забележите колко неща в син цвят има наоколо – небето, чашата ви за вода, тениската, с която сте облечени и т.н. Имате една минута! А сега затворете очи и се опитайте да си припомните всъщност колко предмета с червен цвят има в момента около вас. Трудно ви е да се сетите дори за един, нали? Това е защото мозъкът ви е бил настроен да се фокусира само върху синьото. Същото е и с проблемите. 

За да си направите свой собствен благодарствен дневник не ви е нужно много: един хубав тефтер, в който да ви е приятно да пишете (можете да разгледате нашите предложения ТУК), един или няколко цветни химикала (ако имате желание да го украсите) и по десетина свободни минутки на ден. Препоръчваме ви да извършвате този „ритуал“ сутрин, за да започнете деня си с позитивна нагласа. Всъщност всяко време, в което можете да отделите няколко минути насаме със себе си, би свършило работа – може да е например докато пиете следобедната си чашка ароматно кафе.

чаша с надпис "Следвай мечтите си"

Чаша с надпис "Следвай мечтите си"

Всеки ден записвайте в дневника 10 неща, за които сте благодарни. Може да споделите каквото пожелаете. Например това, че имате любим човек до себе си, че сте способни да работите или да сте полезни по някакъв начин на обществото, че имате весели и любящи дечица, че всеки ден получавате възможност да научите нещо ново, та дори и това, че навън листата са зелени и птичките пеят. Днес ще ви споделя какво съм записала в моя личен благодарствен дневник. Надявам се това да ви вдъхнови и да ви даде идеи как и вие да създадете своя.

Не е нужно винаги да изброявате големи неща. Фокусирайте се върху малките детайли и се старайте съзнателно да ги търсите и намирате. Животът е една уникална и неповторима съвкупност от точно такива на пръв поглед дребни неща, които ние хората имаме навика да пропускаме.

Не повтаряйте всеки ден едно и също. Да, някои от всичките десет неща могат да се дублират, но е важно ежедневно да намирате поне по една нова и различна причина, за която да сте благодарни. Нещо, за което никога досега не сте се замисляли.

gratitude journal

Направете си експеримент и извършвайте тази благодарствена практика всеки ден, в продължение на месец и вижте дали ще усетите промяната. Не ви коства нищо да пробвате, но от личен опит ви казвам, че може да останете приятно изненадани от резултата. Отворете очите си за позитивните неща и красотата на живота и той със сигурност ще ви се отблагодари.

Ако сте последовател на Vanilla.bg във Facebook или Instagram, най-вероятно сте забелязали, че там не фигурират само обичайните за един магазин постове, показващи продукти. Стремим се периодично да ви споделяме и снимки на дребни неща, които са ни направили впечатление през деня и са ни усмихнали, защото се надяваме, че ще зарадват и вас. Може да е бездомното котенце, което се върти наоколо, за да го почерпим гранулки. Може да е красиво цвете, забелязано по пътя към куриерския офис, пухкаво облаче с необичайна форма или пък някоя хубава гледка, уловена през уикенда. Красотата е навсякъде около нас, стига само да имаме очи да я видим.

Най-хубавото нещо на благодарствения дневник, е че той остава завинаги с нас. Когато преминаваме през тежък период можем да прелистим страниците назад, да си припомним безброй хубави спомени и да се подсетим за всички онези неща, за които все още си струва да живеем и да се борим.

Разбира се, можете да поддържате благодарствен дневник и в електронен формат – например да си водите бележки на телефона. Но удоволствието от това да държиш истински, красив и вдъхновяващ тефтер, да усещаш допира на страниците и да се наслаждаваш на начина, по който писалката се плъзга по хартията, не може да се замени с нищо друго. Това е преживяване, което дори и най-доброто мобилно приложение няма как да пресъздаде.

Старайте се да записвате неща, за които наистина вътрешно се чувствате благодарни, че имате, наблюдавате или сте преживели в миналото. Колкото по-конкретни и детайлни са те, толкова по-добре. Недейте да пишете просто: „Благодарен съм за това, че имам любим човек до себе си“. Напишете нещо по-конкретно. Нещо, което сте осъзнали наскоро. Например: „Благодарен съм за половинката ми, защото тази сутрин ми направи ароматно кафе“. Или защото вчера сте си направили заедно една прекрасна разходка в парка. Колкото по-детайлно, толкова по-добре, защото по този начин приучавате мозъка си да обръща по-голямо внимание на тези малки неща и да ги оценява подобаващо.

Когато знаете, че на следващата сутрин отново имате за задачка да напишете десет нови повода за благодарност, то през целия ден вие съзнателно ще се оглеждате за такива неща около себе си. Ще забелязвате дребните жестове, които правят околните към вас. Очите ви ще се отворят за прекрасни нови гледки и усещания. Не е нужно да вписвате само дълбокомислени и емоционално извисени причини за благодарност. Ако новата чанта, която сте си купили наскоро ви радва и ви кара да се чувствате страхотно, то това е чудесен повод да я впишете в дневника.

луксозен тефтер Rustic Romance

Луксозен тефтер Rustic Romance

Ако все още ви е трудно да се оцените дребните неща около вас, можете да направите следното упражнение: вместо 10 напишете само 5 или по-малко неща, за които наистина се чувствате благодарни. А след това напишете още пет, за които искате да се научите да изпитвате благодарност и удовлетворение. Представете си например, че някой важен проект, по който работите се е провалил с гръм и трясък. Може би приемате загубата по-тежко отколкото трябва, а всъщност ви се иска да се научите да виждате в подобни ситуации възможност за промяна и да ги възприемате с благодарност за научените уроци? Запишете това към нещата, които искате да започнете да приемате откъм позитивната им страна, но все още ви е трудно.

Още един начин да издигнете благодарствените си практики на следващо ниво е всеки месец да си съставяте списък с 5 нови човека, към които сте благодарни за нещо. Това може да е майка ви, на която да се реванширате за обичта и грижите. Или пък колега, който ви е помогнал с трудна служебна задача. Може да е дори сервитьорката в кварталното кафене, която всяка сутрин ви обслужва с непресторена усмивка. Намерете начин да се свържете с тези хора и да им споделите за какво сте им благодарни. Това ще е окриляващо преживяване за самите вас. Освен това ще накара и тези пет човека да се почувстват добре и ще ги зарази да последват примера ви и да „предадат нататък“ тази позитивна практика.

Един от начините да „тренираме“ нашето съзнание е умишлено да търсим позитивите, да се фокусираме върху доброто и ако си създадем такъв навик можем изцяло да променим живота си към по-добро. В интерес на истината тренировката на мозъка и съзнанието е не по-малко важна от физическите упражнения и спорт. Неслучайно още древните римляни са имали мотото „Здрав дух в здраво тяло“.

Ако тази статия ви е вдъхновила да започнете да си водите свой собствен благодарствен дневник, не се колебайте, а го направете още сега! Споделете ни в коментарите дали е имало положителен ефект върху начина, по който възприемате случващото се около вас. А ако си търсите хубав тефтер, който да използвате за дневник, ви каним да разгледате нашите луксозни тефтери, като кликнете ТУК.

луксозен тефтер Floral Fusion

Снимка: Hunt On Photos Studio

 


Ако искате да не пропускате нови и интересни статии, както и информация за всички активни промоции и отстъпки: абонирайте за e-mail бюлетина на Vanilla.bg като КЛИКНЕТЕ ТУК!

 

Vanilla.bg Публикувано от Vanilla.bg

Свързани статии

7 оригинални идеи за подарък на учителка
  Колебаете се какъв подарък да изберете за учителка по случай 15-ти Септември, 24-ти Май, рожден ден или завършване? Омръзнало ви е всяка година да подарявате едни и същи банални подаръци? Искате този път да изберете нещо специално и запомнящо се? Вижте нашите 7 свежи и оригинални идеи за подарък на любимата учителка!* Всяка година изборът на подходящ подарък за класната е доста стресиращ момент за всеки родител. Трудно е да се намери нещо, за което да сте сигурни, че вашата любима учителка ще хареса или че вече няма в дома си поне още 5-6 такива, спомен от предишни класове. Не се ..
0 коментари по тази статия - Виж коментарите
Планирай с нас: Есенен списък със задачи

Сигурно вече сте забелязали, че ние от Vanilla.bg обожаваме тефтери! Смятаме, че и най-модерното мобилно приложение или компютърна програма не могат да заменят удоволствието от това да прелистваш страниците на красив тефтер с вдъхновяваща корица. Един от любимите ни методи за релаксация е да седнем с чаша ароматно кафе и любимия тефтер, за да планираме и организираме задачите си. Днес ще ви покажем как бързо и лесно можете да си направите вдъхновяващ Есенен списък със задачки! heart

2 коментари по тази статия - Виж коментарите
Планирай с нас: списък с коледни подаръци

Коледното пазаруване лесно може да се превърне в една от най-стресиращите задачи за годината – безкрайни опашки, претъпкани магазини и липса на време. Не са за пренебрегване и притесненията от това че може да не успеете да зарадвате любимите си хора с мечтания подарък, защото може да е разпродаден в последния момент или да не ви стигнат парите за него. Ние от Vanilla.bg обожаваме празниците и искаме те да ви носят щастие, удовлетворение и повече време прекарано с близките хора. Затова няма да се уморим да повтаряме колко е важно да се подготвите за посрещането им възможно най-рано, за да си спестите стреса и излишните харчове в последния момент. Днешната статия от серията „Планирай с нас” е именно на тема как да си подготвим коледен списък с подаръци, така че грабвайте любимия ТЕФТЕР и вижте какви трикове и съвети сме ви приготвили.
 

0 коментари по тази статия - Виж коментарите
Как да пазаруваме КАЧЕСТВЕНИ дрехи и аксесоари

За никого не е тайна, че в днешно време скъпата цена или дизайнерското лого отдавна вече не са гаранция, че продуктът който купувате е качествен и си заслужава парите. Именно затова в днешната статия решихме да си поговорим за това как да се научим да разпознаваме качеството, така че да можем да получаваме възможно най-много срещу парите си. Ще ви покажем на кои детайли е добре да обръщате внимание и как да разпознаете качествените продукти измежду морето от евтини боклуци, които ни заливат отвсякъде.

0 коментари по тази статия - Виж коментарите

0 Коментари към "Как да си направим благодарствен дневник (Gratitude Journal)"

Напиши коментар

Име:


Въведете кода в полето по-долу:

Коментар:
Забележка: HTML не се потдържа!

ЕВТИНА ДОСТАВКА

до 5.50 лв за цялата страна

Евтина доставка - максимум 5.50 лв до офис на куриер или до адрес, без значение от теглото на пратката.

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

×

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

0884 58 68 50

РАБОТНО ВРЕМЕ:

×

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник-Петък /09:00-17:00/

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

×

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×

БЪРЗА ДОСТАВКА

С КУРИЕР ПО ИЗБОР НА КЛИЕНТА

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

×

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

ПОДБРАНИ С ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

×

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×