Цветът на 2022 г: Very Peri 17-3938

Цветът на 2022 г: Very Peri 17-3938

 

По традиция всяка година цветният институт Pantone обявява цветът, който се очаква да бъде най-популярен през предстоящите 12 месеца. За 2022 г това е Veri Peri и представлява специфичен нюанс на синьото, който на английски е известен под името periwinkle blue. Periwinkle е растение, което в България познаваме като зимзелен, самодивско цвете или зеленика. То се среща често в дивата природа и има много красиви цветчета.

 

зимзелен, зеленика

Основният продукт на Пантоне е тяхната стандартизирана система за категоризиране и репродуциране на цветове, която съдържа над 2000 уникални нюанса, като всеки от тях е идентифициран с номер. Тя позволява на всички брандове, производители и графични дизайнери да са сигурни, че избраните от тях цветове се пресъздават правилно в различните им продукти - както физически, така и дигитални.

Пантоне има традиция да обявява Цветът на годината още от 1999 г. Неговият избор обикновено се прехвърля в модата, интериорния дизайн и много производители се съобразяват с него при създаването на новите си продукти.

За първи път тази година Институтът създава напълно нов цвят, вместо да разрови каталога си от вече съществуващи и категоризирани нюанси. В интервю за CNN изпълнителният директор на Цветния институт Пантоне Леатрис Ейзман споделя: “За нас беше изключително важно да създадем нов цвят, защото вече имаме съвсем нова визия за света.”

След първите локдауни заради корона вируса, Пантоне избра не един, а цели 2 цвята на годината през 2021-ва - наситено сиво и слънчево жълто. Сивото символизираше  тихата увереност и устойчивост пред трудни обстоятелства, а жълтото - оптимизъм за бъдещето. Настоящият цвят на годината Very Peri олицетворява  промените, през които светът преминава сега, когато вече гледаме напред - преживели изолацията и несигурността, съпътстващи пандемията. Той представлява ярко синьо с виолетово-червен подтон и се счита за най-топлия и носещ щастие нюанс на синьото.

ръкавици Very Peri

Вълнени ръкавици в синьо-лилаво

Цветът комбинира верността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното. “Не е типично да се гледа на синьото като на “весел цвят”, но когато му добавите червен оттенък, се получава точно това”, казва Ейземан. “Сметнахме, че е важно да създадем цвят, който да въплъщава усещането за новост. Глобалната пандемия имаше силно отражение върху това как хората живеят и работят. Тя създаде препятствия, които ни подтикваха да мислим отвъд рамките на общоприетото. Very Pery символизира бъдещето. Той носи този бодър и жизнерадостен подход, за който говорим. Тази безгрижна увереност и творчески дух."

синя вълнена шапка с периферия

Синя вълнена шапка с периферия

 

Избирането на нюанс на синьото е и своеобразно намигване към синята светлина, излъчвана от дигиталните устройства като компютри, таблети и телефони. Това е съвсем в духа на новата ера, когато човечеството се обръща все повече и повече към виртуалната среда, NFT и Метавселената.

синя шапка с периферия

И за трета поредна година Пантоне работи в колаборация с Artechouse в Ню Йорк, създавайки впечатляваща инсталация от дигитални проекции, вдъхновени от Very Peri. Очаква се те да бъдат представени в началото на 2022г.

Институтът също така си партнира и с Microsoft, като заедно двете компании ще създадат скрийнсейвъри и интерфейс опции за различните приложения от типа на PowerPoint, Teams, Edge и Windows.

цветът на 2022 Very Peri

 

Vanilla.bg Публикувано от Vanilla.bg

ЕВТИНА ДОСТАВКА

до 5.50 лв за цялата страна

Евтина доставка - максимум 5.50 лв до офис на куриер или до адрес, без значение от теглото на пратката.

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

×

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

0884 58 68 50

РАБОТНО ВРЕМЕ:

×

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник-Петък /09:00-17:00/

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

×

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×

БЪРЗА ДОСТАВКА

С КУРИЕР ПО ИЗБОР НА КЛИЕНТА

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

×

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

ПОДБРАНИ С ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

×

ПРЕГЛЕД И ТЕСТ

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×