Как БЕЗПЛАТНО да натрупаме последователи в Instagram

Как БЕЗПЛАТНО да натрупаме последователи в Instagram

Вадете ТЕФТЕРИТЕ и си водете бележки, защото тази статия ще се превърне във вашия най-верен помощник в покоряването на нови Instagram висини и стремглавото увеличаване на вашите последователи! Без значение дали сте бизнес, инфлуенсър или просто обикновен човек, който иска да развие Инстаграм акаунта си – сигурни сме че тук ще намерите много полезни и най-вече ПРАКТИЧНИ съвети, а не просто безцелно разтягане на локуми в стил „въоръжете се с търпение” и „използвайте хаштагове” и „правете хубави снимки”.

Като тепърва прохождащ малък бизнес на нас ни се налага да развиваме профилите си в социалните мрежи без да разчитаме на силен гръб или голям бюджет за реклама. Затова успяхме къде с много четене, къде на принципа „проба-грешка” да съберем букет от полезни трикове, тактики и мобилни приложения, които ще помогнат на вашия Инстаграм акаунт да разцъфти и да се сдобие с множество верни последователи.

Но преди да преминем към същината на нещата, искаме да ви предупредим – ако смятате че ще се случи без да отделите време, постоянство и отдаденост, то по-добре се насочете към платена реклама. Защото в този свят нищо не се случва без усилие или без пари и ще ви се наложи да жертвате поне едно от двете. Но поне ще имате цялата полезна информация събрана и обобщена на едно място, а няма да ви се налага да минавате по нашия път и да губите месеци в четене и тестове. И така, ето нашите 12 полезни съвета за начинаещи Инстаграм звезди:

 

1.    Имайте план и стратегия.


Няма как да развиете акаунта си ако публикувате веднъж на няколко седмици. Бъдете активни редовно и обърнете изключително голямо внимание на времето, в което публикувате. Засечете в кои часове на денонощието постовете ви получават най-много лайкове и коментари. Притежателите на iPhone могат да се възползват от мобилното приложение When To Post, което засича по кое време вашите последователи се ангажират най-много със съдържанието, което публикувате. Приложението ще ви даде информация за трите най-подходящи часови отрязъка от деня, в които да се стремите да публикувате новите си постове. Както във всяка социална мрежа и тук  важи правилото – колкото повече ангажиране имат потребителите с публикациите ви (коментари, лайкове, споделяне), толкова по-бързо и лесно ще развиете акаунта си. Направете си седмичен график кога какво искате да публикувате. Водете си ТЕФТЕР с идеи за нови публикации, декори или красиви места за снимки и т.н. Ние винаги си носим под ръка такъв и даже сме си го кръстили със звучното име „Идейник”. laugh
 

Идейник

 

2.    Не подценявайте важността на Instagram Story.


Старайте се всеки път, когато пуснете нов пост, да го споделяте и в сторито си. Сложете надпис „ново” или призив към аудиторията си да го хареса или да сподели мнението си по дадена тема, свързана с него. Instagram Story ви предлага огромно разнообразие от интерактивни стикери, филтри и всякакви други опции за разнообразяване на съдържанието и се предвижда да стават все по-популярни. Фейсбук също добави такава опция към платформата си, както и WhatsApp и YouTube. Според направено проучване през 2018г. Stories-публикациите в тези 4 платформи са били преглеждани от над 1 милиард потребители всеки ден. Можем само да си представяме колко се е увеличила тази цифра в днешно време.  Освен това Инстаграм ви дава възможност да добавите най-интересните си сторита в зоната с акценти и те да са постоянно видими за последователите ви. Така че не пропускайте да се възползвате максимално от тях – възможностите са безкрайни.  И не забравяйте - Инстаграм алгоритъмът обръща по-голямо внимание на потребителите, които използват всички опции на платформата в сравнение с тези, които са се съсредоточили сам върху една част от нея. Направете своите Instagram Stories ангажиращи – добавяйте към тях анкети, въпроси, тагвайте продукти, брандове, колеги и приятели. Има много приложения, които ще ви помогнат да ги направите много по-атрактивни и ще ви предоставят добре оформени безплатни шаблони. Някои от най-известните такива са StoriesEdit, Unfold, Canva, StoryArt, HypeType и др.

 

instagram story Vanilla.bg

 

3.    Използвайте коментарите.


Ако получите коментар под публикацията си - не пропускайте да го маркирате със сърчице и да му отговорите, при това СМИСЛЕНО! Старайте се да провокирате дискусия - задайте въпрос, тагнете хора/брандове, които според вас биха могли да споделят полезна информация по темата. Първият час в който публикацията ви е пусната в Инстаграм е най-важният! Провокирайте възможно най-много активност точно тогава. Колкото повече ангажиране от последователите си получите през този първи час – толкова повече Инстаграм алгоритъмът ще оцени публикацията ви като интересна и ще я показва на повече хора. Освен това той отчита като по-съществени дългите коментари, вместо тези с по една дума или емотиконка. Стремете се да оставяте коментари от поне 4 думи (т.нар. rich response), вместо с 1 мързеливо емоджи или просто „Благодаря!”. Освен че ще допринесе за популяризирането на публикацията ви, дългият и смислен коментар ще засвидетелства уважение към последователите ви, които са отделили време от деня си, за да ви пишат.

 

4.    Анализирайте съдържанието си.


Редовно следете кои от постовете ви се представят най-добре и привличат най-много коментари и харесвания. Дайте на последователите си повече от това, което най-много им допада. И все пак гледайте да не прекалявате, за да не станете твърде скучни. Стремете се към разнообразие, но наблягайте най-много на типа публикации, които предизвикват най-много реакции от последователите ви. И тук отново ще се повторим: внимателното планиране е ключов фактор за успеха на всяко начинание.

планиране

Комплект тефтер, несесер и бележник "Floral Fusion"


5.    Бъдете постоянни.


Да, клише е, но за съжаление е вярно. Постоянството във всеки един аспект от живота ви задължително ще ви възнагради с отлични резултати. Стремете се да публикувате поне 5 пъти в седмицата. Колкото по-активни сте, толкова повече Инстаграм алгоритъмът ще ви предпочита. За да можете да планирате добре активността си и да подреждате по най-добрия начин публикациите си ще ви помогне инструмент, наречен PLANOLY. То е лесен начин да визуализирате по какъв начин ще изглежда Инстаграм фийдът ви с новите планирани публикации. Отделете време веднъж седмично да планирате с него предстоящите ви публикации и ще можете лесно да поддържате редовна активност, без да губите излишно време всеки път. Освен това статистиките на Planoly ще ви покажат кои са най-харесваните ви постове, както и друга полезна информация. А най-хубавото е че има и безплатна версия.


6.    Бъдете активни в своята ниша.


Ако акаунтът ви е специализиран например в публикуването на рецепти – следете колегите си, които се подвизават в същата ниша. Ако просто споделяте неща от ежедневието си – следете останалите лайфстайл блогъри. Ако сте бизнес – станете последовател на колегите от вашия бранш. Подкрепяйте ги, окуражавайте ги, помагайте им с полезна информация. Когато подходите с добро чувство и колегиалност, мнозинството от хората ще ви отвърнат със същото. Само потребителите имат право да отсъдят кой от вас се справя най-добре в съответната ниша - няма смисъл вие взаимно да си подливате вода, защото това само носи лоша карма. Гледайте на хората в своята сфера като на колеги, а не конкуренти – с времето последователите ви сами ще отсеят кой от вас заслужава вниманието и ангажираността им. Ако даден човек от същия бранш като вашия е пуснал интересна публикация – поздравете го в коментарите, споделете вашия опит и гледна точка по темата. Ако в коментарите негов последовател е задал въпрос или е споделил нещо интересно – дайте му своя отзив или съвет. Това е отличен начин да достигнете и да направите добро впечатление на хора, които се интересуват точно от вашия тип съдържание. При всички случаи - уверете се че не правите досаден спам, а коментарите ви са наистина стойностни и ПОЛЕЗНИ за останалите. А чрез сътрудничество с такива ваши колеги можете взаимно да достигнете до аудиториите на другия и да спечелите много нови последователи.

 

7.    Винаги отговаряйте на хората, които са ви написали лично съобщение.

 
Знаете ли, че Инстаграм има опция, която ви позволява да изпращате гласови съобщения? Така че аргументът „нямам време” или „заети са ми ръцете” вече не важи – можете за секунди да запишете кратко гласово съобщение, с което да благодарите на човека който ви е писал. Освен това за последователите ви ще е много по-приятно, сближаващо и лично да чуят гласа ви. Много малко хора си правят труда да прилагат това (особено в България) и този подход определено ще ви отличи сред останалите и ще направи добро впечатление. Според Инстаграм алгоритъма колкото по-активен разговор имате с даден потребител на лично съобщение, толкова по-вероятно е вашите публикации да се появяват по-често в неговия инстаграм фийд. Така че в случая удряте с един куршум 2 заека – изграждате по-лична и близка връзка с последователите си и едновременно с това си гарантирате повече показване на вашите публикации.

 

8.    Изпращайте поздрав на лично съобщение на хората, които са ви последвали в Инстаграм.


Може да е чрез гореспоменатото гласово съобщение. Или им напишете нещо кратичко в стил „Здравей! Благодаря ти че ме последва в Инстаграм. За мен това означава много и съм щастлив, че съдържанието което споделям ти е харесало.”. Ако сте бизнес можете да споделите и промо код с отсъпка – специално за инстаграм последователи.

 

9.    Попълнете правилно полето за информация, свързана с вас в профила ви.


Не слагайте просто името си, а попълнете и с какво се занимавате или какъв тип съдържание обичате да споделяте в акаунта си – лайфстайл, рецепти, цветя, бизнес, хоби, фитнес и т.н. Когато потребителите търсят нещо в Инстаграм никой няма да се сети да напише @ani92eqkaaa например, но може да напишат ключови думи, свързани с вашето съдържание, професия или хоби.  Кажете на хората защо трябва да станат ваши последователи. Ето например в нашия акаунт не пише просто Vanilla.bg, а „Магазин за дамски бижута, мода и аксесоари Vanilla.bg”, което дава на потребителите много по-ясна информация кои сме и ни прави по-откриваеми в търсачката.
 

Инстаграм профил Vanilla.bg


10.    Използвайте различни по големина хаштагове.


Те позволяват на хората да откриват по-лесно съдържанието ви и да достигнете до повече Инстаграм потребители. Когато ползвате прекалено общи или прекалено големи хаштагове – такива които съдържат по няколко милиона снимки - вашето съдържание ще изчезне от explore page-a на конкретния хаштаг за секунди, защото хиляди други потребители публикуват съдържание като вашето под същия хаштаг всяка минута. Така шансът някой да ви забележи е нищожен. Затова търсете и по-малки хаштагове, проучвайте и анализирайте кои от тях ще са ви полезни. Например вместо #flowers изберете по-малък по набор от тагнати снимки хаштаг, който по-подробно описва темата на снимката ви, като да речем #yellowspringflowers. Колкото по-малък и прецизно подбран според съдържанието ви е хаштагът, толкова по-голям шанс имате да се задържите на първата му страница сред водещите публикации. Така ще сте сигурни, че хората които попадат на него са тясно таргетирани и търсят точно това, което вие предлагате в поста си. Старайте се около 80% от всички хаштагове, които ползвате за публикацията си да са по-малки, а не прекалено общи и съдържащи милиони други снимки. Освен това ги сменяйте редовно според темата на конкретната публикация. Ако постоянно използвате едни и същи хаштагове Инстаграм алгоритъмът ще помисли че спамите и ще намали достигането на публикациите ви до потребителите. Друга „партизанска” тактика, която можете да използвате е следната: когато пускате публикувате нова снимка не пишете хаштаговете в самия пост, а ги добавете под него като коментар. След 24 или повече часа изтрийте коментара със старите и добавете нов коментар с други хаштагове (но пак такива, които са свързани по някакъв начин със съдържанието ви) – това ще ви помогне да увеличите малко обхвата си и да достигнете до повече аудитория.


11.    Тагвайте други потребители.


Не пропускайте да тагвате хората, които са ви вдъхновили да напишете конкретната публикация или брандове, чиито продукти присъстват на снимката. Например ако сте си купили някое красиво бижу или други аксесоари от Vanilla.bg и те присъстват на снимката ви  - тагнете ни или използвайте хаштагът ни #аксесоарисхарактер. Така имате по-голям шанс да попаднем на снимката ви и да я споделим с нашата аудитория, за да станете популярни и сред нея.


12.    Ползвайте Инстаграм на настолен компютър.


Ако не ви е удобно да управлявате акаунта през телефона си - Google Chrome има разширение, което ви позволява да го правите през компютъра си. То се казва Desktop For Instagram и можете да го изтеглите от уеб магазина на Chrome. Много е удобно и ви позволява да качвате снимки директно от настолния компютър. Само се уверете, че те имат подходящите за Инстаграм размери и съотношение.

 

Планираме скоро да пуснем продължение на тази статия, в което да ви разкажем за най-популярните мобилни приложения, които ще ви помогнат да качите Инстаграм акаунта си на „следващото ниво”. Ако не искате да пропуснете нея, както и останалите ни статии, новини за текущи промоции и кодове за отстъпка – абонирайте се за нашия и-мейл бюлетин като кликнете ТУК. Станете част от семейството на Vanilla.bg още сега! И разбира се - следвайте ни в Инстраграм @Vanilla.bg_official. wink

 

А ако темата за Инстаграм ви е интересна – препоръчваме ви да почетете и ТАЗИ СТАТИЯ на колегите от lifehack.bg, в която те подробно описват как да настроите акаунта си по възможно най-добрия начин. heart

 

Vanilla.bg Публикувано от Vanilla.bg

Свързани статии

Как да «хакнем» Черния Петък - 14 практични съвета

Въпреки че са типично американска традиция Black Friday промоциите все по-силно настъпват и на българския пазар. Огромна част от българските магазини и тази година ще се включат във всеобщата еуфория и ще предложат на клиентите си всевъзможни отстъпки и промоции. Днес ще ви научим как да се подготвите предварително, за да можете да извлечете възможно най-голяма полза от намаленията, както и да си осигурите максимален комфорт по време на пазаруване. С две думи: от тази статия ще разберете как да "хакнете" Черния петък. wink

0 коментари по тази статия - Виж коментарите
Най-лесният метод за почистване на сребро

Бижутерските магазини разполагат със специални препарати за почистване на сребро, полиращи кърпички, пасти и най-различни професионални инструменти, за да накарат сребърните бижута да изглеждат лъскави, полирани и блестящи. Но ако искате да разберете как се почиства сребро бързо и лесно с подръчни материали - вижте нашата статия.

3 коментари по тази статия - Виж коментарите
Кой ще е най-модерният цвят през 2019-та

Институтът Pantone вече обяви кой ще бъде цветът на 2019-та и това е свежият и сочен (16-1546) Living Coral. Специалистите от Pantone описват този цвят като "жив и ярък оттенък на оранжевото, със златист подтон". Това е цвят, който определено носи настроение на щастие, безгрижие и оптимизъм.

0 коментари по тази статия - Виж коментарите
Отиде ли твърде далеч Инстаграм манията?

Манията по Инстаграм набира все по-голяма популярност. Стотици хиляди хора от цял свят мечтаят да станат известни "инфлуенсъри" и стават все по-изобретателни в търсене на перфектния кадър за поредната си публикация в мобилното приложение. Вече не е достатъчно просто да снимаш какво правиш в момента или да демонстрираш тоалета си за деня – важно е да намериш и перфектния фон за него.


Една статия в английският вестник EVENING STANDARD успя да разбуни духовете по тази тема. В нея се разказва за нашумялата напоследък Инстаграм „дестинация” за снимки – лондонският квартал Notting Hill. Това красиво и подредено местенце привлича безброй инстаграмъри с цветните си фасади и добре поддържаните улици. Според жителите на Нотинг Хил тълпи от инфлуенсъри се редят за снимки пред вратите на домовете им. Някои от тези популярни инстаграм модели пристигат с екип от фотографи и цели куфари с дрехи, които искат да заснемат. Доста често разпъват и палатки на улицата, където да се преоблекат за следващия кадър.

1 коментари по тази статия - Виж коментарите

1 Коментари към "Как БЕЗПЛАТНО да натрупаме последователи в Instagram"

Надя На 30.05.2019
Страхотна статия! Много изчерпателна и пълна с практични съвети, от които имах нужда. Благодаря ви! Отговори на този коментар

Напиши коментар

Име:


Въведете кода в полето по-долу:

Коментар:
Забележка: HTML не се потдържа!

ЕВТИНА ДОСТАВКА

до 5.50 лв за цялата страна

Евтина доставка - максимум 5.50 лв до офис на куриер или до адрес, без значение от теглото на пратката.

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

×

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ:

0884 58 68 50

РАБОТНО ВРЕМЕ:

×

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник-Петък /09:00-17:00/

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

×

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×

ЕВТИНА ДОСТАВКА

до 5.50 лв за цялата страна

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

×

КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

ПОДБРАНИ С ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

×

ТЕСТ И ПРЕГЛЕД

ПРОБВАЙ ПРЕДИ ДА ПЛАТИШ

×